Bahan-bahannya :
500 g lala
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 ulas bawang besar - dimayang
2 cm halia - dihiris nipis
5 tangkai cili padi - dihiris
1 sudu teh asam jawa
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato - dipotong empat
air - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya
Cara Penyediaannya :
- Rendamkan lala didalam air untuk dibuang pasir dan lumut. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili padi sehingga naik bau. Kemudian, masukkan air asam jawa, sos cili, sos tomato dan sedikit air. Kacau sehingga mendidih.
- Apabila sudah mendidih, masukkan tomato buah, garam dan gula dan kacau sebati.
- Toskan lala dan basuh bersih. Kemudian, masukkan lala kedalam periuk dan tutupkannya selama 10-15 minit.
- Selepas itu, gaul rata dan sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!!!