Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Jumaat, 18 November 2011

Daging Bumbu Bali

salam guys. before namia masuk balik um tuk bertarung di asasi, hari nih namia nak tiitpkanlah satu resepi yang mudah dan memang sedap bangat! ahahah. by looking trough the title pun boleh tau yang masakan nih asalnya dari indonesia. ha! betul sangat-sangat lah tuh. ahahhaha. nak tau macam mana namia boleh tau kewujdan resepi nih? before this, mama namia has mention about this recipe, tp mama namia buat Ayam Bumbu Bali. jadi, namia godek lah internet cari resepi tuk daging lak. jumpa lah kat page Mama Ita. kongsi ya respi nih Mama Ita. hehe. kalau nak tenguk original resepi, boleh lah klik sini sebab namia ada ubah sikit-sikit. hehe. Aja-aja Fighting!!!



Bahan-bahannya :
500 g daging lembu - dipotong nipis
250 ml santan segar
3 tangkai dau limau purut
2 biji ubi kentang - dibelah 4
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
5 biji buah keras - dikisar
2 tangkai cili merah - dikisar
4 tangkai cili padi - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 sudu teh kunyit serbuk - dikisar
air - secukupnya
garam dan gula- secukupnya
minyak - secukupnya

Cara Penyediaannya :

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Kemudian, masukkan daging yang sudah dicuci bersama-sama dengan santan segar, daun limau purut dan juga ubi kentang. Biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat dan ubi kentang menjadi empuk.
  3. Akhir sekali, masukkan kicap pekat, kicap manis, garam dan gula. biarkan mendidih untuk seketika. Angkat dan hidangkannya bersama-sama nasi panas. Selamat Mencuba!!!

Selasa, 8 November 2011

Agar-agar Limau

salam guys! lama dah tak update blog nih. maknenye dah lama dah la namia tak memasak. OOpppsss! kantoi sat. hehe. okeh lah. disebabkan sudah lama dah namia tak pegang senduk sudip what so ever nih, namia just buat agar-agar nih je. simple n mudah. al maklum lah. sudah lama tak memasak. nak masak balik kena slow-slow. tak boleh la g buat western terus. boleh terpe'ot lak tangan nanti. hehe. okeh! dah start merepek dah. sebelum namia makin merepek, enjoy lah resepi yang tak seberapa nih. before tuh, resepi nih namia ambil dari blog teratai. kepada mereka yang nak  tenguk resepi asal, boleh la klik sini. hehe.  Go Go Fighting!!!




Bahan-bahannya :
5 biji limau besar saiznya
10 g serbuk agar-agar
1000 ml (air + jus oren)
7 sudu besar gula
sedikit garam
sunquick - secukupnya

Cara Penyediaannya :
  1. Belah limau kepada 2 bahagian. Korek isinya dan ketepikan. Jadikan kulit limau itu sebagai mangkuk untuk diletakkan agar-agar.
  2. Isi limau yang dikorek tadi, kisarkannya untuk dijadikan jus. Ketepikan.
  3. Sukat jus limau yang perolehi. (katakanlah jus oren tuh dapat sebanyak 500 ml, sediakan air kosong sebanyak 500 ml. Campuran air dan jus limau mestilah 1000 ml.).
  4. Masak agar-agar bersama-sama dengan air dan gula sehingga mendidih. Apabila sudah mendidih, tutup api dan sejukkannya buat seketika.
  5. Kemudian, masukkan jus oren bersama-sama dengan beberapa sudu sunquick. Sunquick nih just tuk naikkan seri warna agar-agar oren nih je. Kacau sebati.
  6. Tuangkan agar-agar yang sudah sebati dengan jus oren tadi kedalam kulit limau. Biarkan sehingga agar-agar sejuk. 
  7. Akhir sekali, potong agar-agar sekali dengan kulit limau untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Andai kata korang semua tak suka buah oren nih, boleh tukar dengan tembikai ke nenas ke buah naga ke. as long as buah-buah tu semua ada kulit yang tebal dan boleh dijadikan mangkuk. Lagi satu, agar-agar nih sedap sangat-sangat kalau dimakan sejuk. Nikmat!!!!  =D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...