Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Isnin, 28 Januari 2013

Mihun Singapore

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pagi tadi, namia breakfast dengan menu Mihun Singapore. Rupa-rupanya, senang je nak buat menu ni. campak-campak, siap. Ahahah. Kebiasaannya namia makan mihun ni kat kolej sebab namia ambil pakej makanan. So, kebiasaannya, every 2 week, mak cik tukang masak kolej akan masak menu ni tuk saarapan. Ni, bila dah balik rumah, terasa la pula nak makan. Last-last, namia godek sendiri resepi ni. hehe. Senang n simple. So, for those yang tak pernah masak, boleh la try resepi namia yang campak-campak nih. Ahaha. Aja-aja Fighting!!!


Bahan-bahannya :
2 keping mihun - direndam
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk lumat
1 biji telur
1 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai sawi - dipotong nipis
isi ayam - secukupnya
mixed vegetables - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
air - secukupnya
minyak - secukupnya.

Cara Penyediaannya : 

  1. Toskan mihun yang telas direndam tadi dan basuhkan sehingga bersih. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan goreng telur ala-ala scrambled egg. Ketepikan telur.
  3. Kemudian, panaskan sedikit minyak lagi dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, masukkan telur, sawi, mixed vegetables, ayam dan lada hitam.
  4. Seterusnya, masukkan sedikit air ( hanya tuk layukan sawi dan bagi berkuah sedikit. sikit je tau ). Apabila air yang dimasukkan sudah mendidih, masukkan gula dan garam secukupnya.
  5. Kecilkan api dan masukkan mihun yang sudah ditos tadi. Gaul rata dan sedia dihidang bersama Teh O. Selamat Mencuba !!!
Sebagai Pengatahuan :
In case tak suka makan ayam or, tiba-tiba rasa nak tukar ayam tu kepada daging, boleh je. potong lah kecil-kecil daging tu. and, kalau nak letak seafood seperti udang or sotong, pun boleh. menu ni, boleh campak je semua menda. insya allah, menjadi juga. ahahha. apa-apa pun, jangan lupa try tau. =D

Ahad, 27 Januari 2013

Ikan Bakar

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. dah lamakan kita tak bersua. almaklumlah, namia pun busy kat um tu. study lah katakan. result final exam pun dah keluar. Alhamdulillah. walaupun tak lah secantik mana tapi, namia tetap bersyukut sekurang-kurangnya result namia tu tak lah teruk sangat. dah lebih daripada apa yang namia jangkakan. post kali ni bukan berkisar pasal result namia. tapi kali ni, buat yang pertama kalinya pada tahun 2013, namia nak share lah satu resepi. Ikan Bakar ! lepas ni, tak payah dah susah-susah nak cari kat mana jual ikan bakar yang sedap-sedap, boleh je masak sendiri. save bajet, save minyak kereta. ahahah :p. ni mama namia yang ajar. kalau nak tengok resepi asal, boleh lah klik sini or terus ke blog teratai okeh. Aja-aja Fighting!!!


Bahan-bahannya :
(a) Rempah
5 sudu besar cili boh
4 sudu besar bawang lumat
8 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit / 1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 tangkai lada merah
6 tangkai cili padi
2 sudu air asam jawa
3 sudu besar kicap manis
4 helai daun limau purut - dipotong nipis
2 gelas air
limau kasturi - secukupnya
belacan - secukupnya
gula melaka - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya

(b) Ikan
2 keping ikan pari - dikelar dan dicuci bersih

Cara Penyediaannya :
(a) Rempah

  1. KIsar bawang lumat, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, serai, lada merah dan cili padi sehingga lumat dan sebati. 
  2. Panaskan sedikit minyak didalam kuali untuk menumis. Masukkan cili boh dan bahan kisar. Tumis sehingga garing. 
  3. Apabila bahan tumis sudah mula garing, masukkan air sedikit demi sedikit dan tumiskan sehingga minyak pecah.
  4. Kemudian, masukkan belacan, kicap manis dan air asam jawa kedalamnya. Kacau sehingga sebati. Seterusnya, masukkan gula melaka, garam dan gula sehingga cukup rasa. Tumis lagi sehingga rempah menjadi sedikit garing dan pekat.
  5. Kemudian, masukkan sedikit air lagi dan tumis lagi. Masakkan dengan api sederhana supaya rempah menjadi pekat. Apabila rempah sudah mulai pekat, masukkan daun limau purut. Gaul sebentar sehingga rempah masak dan pekat. 
  6. Tutup api dan boleh ke langkah seterusnya, membakar ikan. 
(b) Ikan
  1. Bakar ikan didalam pan ( tanpa minyak ).
  2. Bakar sehingga separuh masak.
  3. Kecilkan api dan sapukan rempah yang sudah disediakan sebelumnya. Gaul rata. Ulang sehingga ikan masak beserta rempahnya.
  4. sedia untuk dihidang dengan limau kasturi. Selamat Mencuba !!!

Sebagai Pengetahuan :
Rempah yang dibuat tu, kebiasaannya lebih untuk 2 keping ikan pari. So, boleh la simpan dan guna lagi for the next ikan. And andai kata tak suka kat ikan pari ( kecian dia ), boleh la tukar ke another ikan yang korang suka. senang n simple. just leceh sikit kat part rempah tu la. tapi, berbaloi tau. sebab, sedapnya sehingga menjilat tulang ikan! ahahah :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...