Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 23 Julai 2013

Nekbat

salam ramadhan semua! puasa tak hari ni? HA!!! ahaha. :D untuk dessert kali ni, namia buat NEKBAT. senang aje rupanya. senang n simple. time makan pun sedap n menyelerakan tau! :D rezeki time papa namia pergi pasar jumpa nekbat kering. so, dapatlah nak buat resepi ni. nekbat ni memang sedaplah kalau makan time sejuk. nikmat~! apa lagi, cuba lah buat. Aja-aja Fighting!!!


Bahan-bahannya :
40 biji nekbat kering
10 sudu besar gula
3 helai daun pandan
air - secukupnya

Cara Penyediaannya :
  1. Letak air dalam bekas secukupnya dengan daun pandan yang dikerat pendek. Panaskan diatas dapur sehingga air mendidih.
  2. Larutkan gula kedalam air yang mendidih tadi. Kacau sehingga gula larut.
  3. Kecilkan api dan masukkan nekbat kering kedalam air. Jangan kacau-kacau sangat, nanti nekbat hancur. Biarkan nekbat kembang dan padamkan api.
  4. Biarkan sehingga bekas sejuk seketika. Kemudian, masukkan bekas yang berisi nekbat tadi kedalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang selepas nekbat sejuk. Selamat Mencuba!!!

Sebagai Pengetahuan :
Kalau pergi pasar, time nak beli nekbat, pastikan nekbat tu, nekbat beras, bukan gandum. Bukan sebab apa, kalau beli yang gandum punya, nekbat tuk cepat hancur berbanding beras. Tau! ;)

Isnin, 22 Julai 2013

Home made Ice-cream

Sejak harga barang yang naik tak sudah-sudah ni kan, semua benda kalau boleh buat sendiri, buat. nak jimat kos lah katakan. sama juga lah kes dengan ais krim ni. alang-alang dah terjumpa resepi buat ais krim sendiri, mestilah nak cubakan. sebenarnya namia jumpa resepi ni kat facebook. tapi godek-godek balik, tak jumpa pula resepi tu. last-last google je. jumpa lah kat blog Cik Epal ni. kalau nk tengok resepi asal, boleh la klik sini atau terus ke blog Cik Epal. Cik Epal, tumpang kongsi ya. =) Gambate!!!



Bahan - bahannya :
(a) Bahan asas :
1 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 sudu besar ovalett
1 sudu kecil esen vanila

(b) Bahan perisa :
3 biji mangga - dibuang biji

Cara Penyediaannya :

  1. Menggunakan stand mixer, kacau bahan asas sehingga pekat dan ala-ala berkrim ( 15 - 20 minit ).
  2. Masukkan isi mangga dan blend lagi sehingga isi mangga hancur dan sebati dengan bahan asas.
  3. Masukkan kedalam bekas untuk diseimpan kedalam peti ais. Sejuk bekukan dan siaplah ais-krim buatan sendiri. Selamat Mencuba!!!

Sebagai Pengetahuan :
Untuk yang bahan perisa, kalau just nak letak serbuk koko or perisa strawberry emulco, just kacau je guna sudu, tak payah nak mixed gunamixer. hehe. 


Ahad, 21 Julai 2013

Cheese Pudding

Salam ramadhan semua. hari ni puasa tak? maaf lah ye. sekarang ni namia baru ada kesempatan untuk update blog ni. sebelum ni busy kat um. study lah, event kolej lah, event fakulti lah. busy mengalahkan perdana menteri! oopsss. ahaha. so, tuk entry kali ni, namia buat resepi yang simple je. dessert untuk berbuka puasa nanti. menu barat tau. CHEESE PUDDING! senang je. tak percaya? jom buat! Aja-aja Fighting!!!



Bahan - bahannya :
100 g biskut keju - dihancur lumat
10 g paket agar-agar
1000 ml air
1 tin susu cair
4 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard
3 biji telur
4 sudu besar mentega

Cara Penyediaannya :

  1. Larutkan agar-agar dengan air diatas api sederhana. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
  2. Di bekas yang lain, campurkan biskut, susu cair, susu pekat, tepung kastard dan telur. Gaul sebati. Kemudian, masukkan bahan-bahan yang digaul itu kedalam larutan agar-agar yang berada diatas dapur. 
  3. Kacau perlahan sehingga agar-agar mendidih. Tutup api dan masukkan mentega. Kacau sebati.
  4. Tuangkan agar-agar kedalam bekas adunan. 
  5. Sejukkan dan simpan didalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang apabila pudding sudah keras. Selamat Mencuba!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...