Bahan-bahannya :
1 ekor ayam - dibersihkan
2 biji kentang - dikerat empat
1 batang kayu manis
5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
5 ulas bawang putih - diketuk
2 paket santan segar
2 sudu besar rempah kari ayam - dibancuh dengan sedikit air
3 sudu besar bawang lumat
3 sudu besar cili boh
gula melaka - secukupnya
minyak - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
air - secukupnya
Cara Penyediaan :
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis sehingga naik aromanya. Kemudian, masukkan cili boh, bawang lumatdan sedikit gula melaka dan tumiskannya sehingga garing. Apabila cili boh sudah garing, masukkan pula rempah kari ayam yang sudah dibancuh dengan air kedalam dan kacau sehingga garing.
- Kemudian, masukkan ayam serta kentang dan gaul. Biarkan seketika. Kemudian, masukkan santan dan sedikit air. Kacau sehingga sebati.
- Biarkan di atas api dan sehingga menjadi sedikit pekat dan sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan