Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Jumaat, 6 Mei 2011

Nasi Goreng Kampung

Hari ni hari Jumaat kan? so, namia buat Nasi Goreng Kampung je lah sebab biasanya, petang Jumaat namia and keluarga pergi beli makanan kat pasar malam. hehe. so, tak payah la beriya sangat masak nya hari ini. Nasi Goreng Kampung nih first time tau namia try buat. Dari segi rupanya not bad lah. Rasa pun not BAD! ahahahahah. hehe. Pas nih boleh buat lagi. Go Go Fighting!!!


Bahan-bahannya :
2 cawan beras
2 ketul isi ayam - dipotong dadu
1 ikat sayur kangkung - disiang dan batangnya dikerat panjang 3 cm
1 batang lobak merah - dikerat panjang 3 cm
2 biji telur ayam
6 ulas bawang putih
6 biji cili padi
1/2 sudu sederhana belacan - dicampur dengan sedikit air
7 biji lada hitam - ditumbuk halus
ikan bilis - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya

Cara Penyediaannya :
  1. Masak nasi dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan cili padi sehingga naik bau. Kemudian, masukkan isi ayam dan kacau sehingg isi ayam masak.
  3. Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau. Selepas telur masak, masukkan belacan yang sudah dicampur dengan air dan di ikuti dengan sayur.
  4. Biarkan selama 2 - 3 minit. Kemudian, masukkan nasi, garam, gula dan lada hitam sehingga cukup rasa. 
  5. Kacau nasi sehingga sebati. Sedia untuk dihidang bersama-sama ikan bilis goreng dan keropok goreng. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Kalau nak rasa pedas lagi, letak lah lebih banyak cili padi. Kalau tak nak pedas, kurangkan cili padi. Kalau nak masukkan ikan bilis dalam nasi terus pun boleh. namia suka makan ikan bilis garing. Sebab tu namia letak atas nasi goreng. =D

1 ulasan:

bobhandburry berkata...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...