Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 22 Mac 2011

Ikan Masak Merah Berempah

Ikan lagi. ahahahha. Nam wat macam mana, banyak sangat ikan dalam peti ais tuh. Kali nih buat Ikan Masak Merah Berempah. Bukan Ikan Masak Merah biiasa-biasa tuh yer. Senang je. Nak tau pe rahsiannya? Cuba la buat ya. Go Go Fighting!!!



Bahan-bahannya :
4 keping ikan tenggiri
4 sudu besar cili boh
4 sudu besar bawang lumat
1 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap manis
gula melaka - secukupnya
kacang bendi
1 biji tomato buah - dibelah empat
air - secukupnya
minyak - secukupnya
garam dan gula - secukupnya

Cara Penyediaannya :
  1. Gaulkan ikan dengan sedikit garam sebelum menggorengkannya. Ketepikan.
  2. Bagi kuahnya, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang lumat bersama-sama cili boh sehingga cili boh masak. Kemudian, masukkan kicap masin, kicap manis dan gula melaka. Gaul rata.
  3. Apabila cili boh sudah garing, masukkan rempah kari ayam bersama air. Kalau nak kuah lebih, letak air banyak sikit. Masukkan kacang bendi dan masak selama 10 minit atau sehingga kacang bendi menjadi empuk. Kemudian, masukkan sedikit garam dan gula bagi menambah perisa.
  4. Sebelum diangkat, letakkan tomato buah kedalamnya dan masak lebih kurang 3 - 4 minit.  
  5. Tuangkan kuahnya keatas ikan yang sudah digoreng tadi. Sedia untuk dihidang dengan nasi panas. Selamat Mencuba!!!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...