Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 25 Januari 2011

Ayam Masak Merah Tradisi Keluarga

haaa.... tengok pada tajuknya je pun da tau yang resepi nih memang resepi turun temurun.. tapi yang bezanya, nenek ak letak air tapi mak ak tak letak air.. so kiranya, nenek ak punye stail banyak sikit ah kuahnya.. mak ak punye stail pekat skit.. aku wat nih ikut resepi nenek ak.. letak air.. hehehe.... bagi korang yang nak buat, ikut cita rasa hati anda la ye.. pape al pun, go go fighting!!!



Bahan-bahannya:
seekor ayam - dibersihkan
4 sudu besar cili boh
4 sudu besar bawang kisar
gula melaka - secukupnya
air- secukupnya
asam jawa - secukupnya
garam dan gula - secukupnya

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan kesemua bahan kedalam kuali dan tutup. Pastikan ayam ini ditinjau setiap 10 minit bagi memastikan ayam dan bahan-bahan dapat diserap dengan sempurna. 
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit bagi mengelakkan kuah ayam terlalu kering. Kemudian, masukkan sedikit garam dan gula. Biarkan ayam diatas api sehingga ayam menjadi empuk dan sudah sebati dengan kuah. 
  3. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama-sama nasi putih atau nasi minyak. Selamat Mencuba!!!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...