(a) Karamel :
5 sudu besar gula
2 sudu air
(b) Puding :
10 biji telur ayam
1 tin susu cair
1 tin air - sukat menggunakan tin susu cair
1 sudu besar gula
Cara Penyediaannya :
(a) Karamel :
- Masukkan gula dan 1 sudu air kedalam loyang. Masak sehingga menjadi sedikit perang dan masukkan 1 sudu air lagi dan masak sehingga menjadi perang. Lenggangkan gula ketika memasaknya agar gula rata di seluruh loyang.
- Ketepikan.
(b) Puding :
- Pecahkan kesemua telur dalam bekas.
- Tuangkan susu cair dan air kedalamnnya. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan puding itu kedalam loyang dan kukuskannya selama 10-20 minit.
- Apabila sudah masak, sejukkan Puding Karamel di dalam peti ais selama 30 minit. Sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Kalau nak karamel dye banyak sikit, masak lah gula banyak sikit. Dapat lah banyak karamelnya. Nak pastikan sama ada puding da masak ke belum, cucuk dibahagian tengah puding dengan lidi. Sekiranya puding tidak melekat pada lidi, itu bermakna puding sudah masak. Lebih kurang macam kek kan? =D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan