Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Jumaat, 18 Februari 2011

Daging Masak Merah

Daging Masak Merah nih sedap kalau dimakan bersama-sama nasi putih or nasi minyak or nasi beryani or nasi lemak and macam-macam nasi lagi lah.. Daging Masak Merah nih juga la yang dihidang bersama-sama Nasi Telur tuh.. tapi resepi nih my sis yang buat.. namia cilok je.. ahahha malas nak buat deh x) ahahah.. resepinya pun simple je.. boleh wat sendiri kalau-kalau tiba-tiba teringin nak makan.. ahaha.. go go fighting!!!






Bahan-bahannya :

½ kg daging
3 sudu besar cili kisar (kalau pedas kurangkan)
3 sudu besar bawang besar kisar
½ sudu besar asam jawa (larutkan dalam setengah mangkuk kecil air)
1 sudu besar gula Melaka
Kicap manis/masin
Perasa (garam gula)
Minyak

Cara Penyediaannya :
  1. Potong daging nipis-nipis
  2. Letak daging dan semua bahan dalam kuali kecuali minyak,kicap & perasa.
  3. Letak kuali atas dapur api sederhana kecil. Jangan api besar keras la daging tu.
  4. Tutup kuali dan biarkan sehingga kuah agak kering.
  5. Sambil-sambil tunggu kacau juga ye.
  6. Dah agak kering masukkan minyak dan perasakan ikut selera. Tambah 1 sudu kicap.
  7. Tunggu dalam 5 minit kemudian tutup api. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Kalau nak kuah lebih sikit, boleh la letakkan air sikit. Kalau nak pekat, tak payah la bubuh air. =D

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...