Bahan-bahannya :
½ kg daging
3 sudu besar cili kisar (kalau pedas kurangkan)
3 sudu besar bawang besar kisar
½ sudu besar asam jawa (larutkan dalam setengah mangkuk kecil air)
1 sudu besar gula Melaka
Kicap manis/masin
Perasa (garam gula)
Minyak
Cara Penyediaannya :
- Potong daging nipis-nipis
- Letak daging dan semua bahan dalam kuali kecuali minyak,kicap & perasa.
- Letak kuali atas dapur api sederhana kecil. Jangan api besar keras la daging tu.
- Tutup kuali dan biarkan sehingga kuah agak kering.
- Sambil-sambil tunggu kacau juga ye.
- Dah agak kering masukkan minyak dan perasakan ikut selera. Tambah 1 sudu kicap.
- Tunggu dalam 5 minit kemudian tutup api. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Kalau nak kuah lebih sikit, boleh la letakkan air sikit. Kalau nak pekat, tak payah la bubuh air. =D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan