Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Sabtu, 29 Januari 2011

Kuetiau Ladna

hai korang... kalo nih namia buat kuetiau ladna for my sis.. da lama da dye nak makan tapi ak sokmo tangguh hari tuk buat.. hehe.. resepi nih ak korek dari buku saji.. tapi da ad yang ak baiki2 sikit.. sesuka hati ak jek.. =D so, pas makan tengah hari ri nih, ak pun prepare la wat kuetiau nih.. menda nih senang je.. boleh la try yek.. go go fighting!!!



Bahan-bahannya :
(untuk seorang)
150 gm kuetiau
50 gm udang basah - dibuang kulit
50 gm sotong - dipotong panjang
50 gm isi ayam - dipotong dadu
1 tangkai sayur kailan - dikerat 2 cm
1 batang lobak merah - dipotong panjang
3 batang jagung muda - dipotong panjang
25 gm kubis bunga - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - dimayang
1/4 bawang besar - dimayang
1 tangkai cili merah - dipotong serong
1-2 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
2 cawan air rebusan daging
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
minyak - secukupnya
garam, gula dan serbuk lada putih - secukupnya
air - secukupnya

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan kuetiau bersama-sama dengan kicap cair selam 2-3 minit. Angkat dan masukkan kedalam pinggan hidangan.
  2. Seterusnya, panaskan sedikit lagi minyak untuk menumis bawang putih, bawang besar dan cili merah sehingga naik aromanya. Kemudian, masukkan air, sotong, udang, isi ayam, sos tiram, garam, gula dan serbuk lada hitam kedalamnya. kacau dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan kesemua sayur yang sudah dipotong dan kacau. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung bagi memekatkan lagi kuahnya. Biarkan mendidih sekali lagi sebelum api dipadam.
  4. Tuangkan kuahnya keatas kuetiau dan taburkan hirisan daun sup dan daun bawang serta bawang goreng keatasnya. Kuetiau Ladna ini juga enak dimakan bersama-sama dengan cili jeruk atau cili kicap.
Sebagai Pengetahuan:
hari nih namia masak tak letak air rebusan daging.. sebab malas nak rebus daging.. tapi rasanya lebih kurang je.. pas tu, kalo nak extra pedas sikit, letakkan lada hitam yang sudah ditumbuk kedalam kuahnya.. kalo ada extra kuah, boleh juga dimakan dengan mee kuning ataupun mee putih tu.. sama je =D

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...