Bahan-bahannya :
(a) Ikan :
1 ekor ikan siakap (ikan merah, kerapu atau ikan bawal merah pun boleh juga)
1/2 canca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung
(b) Sos :
1/2 camca teh lada sulah
3 camca besar limau kasturi
1 1/2 camca besar minyak masak
1 1/2 camca teh gula
1/2 camca teh garam
7 biji cili padi - dihiris
2 batang serai - dihiris
1/2 kuntum bunga kantan - dihiris
1 helai daun limau purut - dihiris
1/2 inci halia - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi
Cara Penyediaannya :
- Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
- Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos hingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi panas. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Namia punya alat pengukus tak muat nak letak ikan. So Namia just letakkan ikan n sosnya kedalam periuk dan Masak atas dapur. Lebih kurang macam rebus lah. Tapi rasanya sama je. Hehehe =D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan