Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Sabtu, 8 September 2012

Puding Oreo Bercoklat

Salam. Ha! kali ni punya entry pun namia cilok dari website secubit garam a.k.a Kak Nor. Kita share-share rresepi kat sini eh Kak Nor. hehe. saja je lah namia nak try menu baru. sekali sekala ubah cita rasakan. :D sebenarnya mama namia lah yang duk mengushar resepi nih. alih-alih namia yang dok buat puding nih. rasa puding nih sungguh marvelous! terutama kat part oreo tuh. memang meletup tau!. so, kalau tak cuba resepi nih memang rugi sangat-sangat lah sebab senang je nak buat nih. Go Go Fighting!!!



Bahan-bahannya :
1 bungkus serbuk agar-agar
1 tin susu cair (400 ml)
750 ml air
3/4 cawan milo
140 g gula
1 bungkus biskut oreo (137 g) - dipatahkan

Cara Penyediaanya :

  1. Panaskan agar-agar bersama-sama air sehingga agar-agar larut. Kemudian, masukkan gula dan biarkan sehingga gula larut. Seterusnya, masukkan susu cair sehingga mendidih.
  2. Bahagikan agar-agar kepada 2 periuk. Kemudian, masukkan milo kedalam salah satu periuk. Kacau sehingga milo sebati dengan agar-agar.
  3. Kemudian, tuangkan satu cawan agar-agar campuran milo kedalam acuan. Biarkan permukaannya keras sedikit.
  4. Selepas itu, tuangkan kesemua agar-agar original (yang tidak bercampur dengan milo) diatasnya. Taburkan biskut oreo kedalamnya.
  5. Biarkan lapisan kedua sedikit sejuk sebelum menuangkan lebihan agar-agar campuran milo keatasnya.
  6. Biarkan membeku disuhu bilik sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk. Enak dinikmati ketika agar-agar sejuk. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Time nak tunggu agar-agar tuh keras, agar-agar yang ada kat atas dapur tuh pastikan dikacau sentiasa agar tidak menjadi agar-agar didalam periuk. And, kecilkan sedikit api supaya agar-agar tidak melimpah keluar. Kalau ada yang tak suka ke milo tuh, boleh lah tukar ke koko. tapi kurangkan sedikit kuantitinya sebab koko lagi pahit dari milo. :)

5 ulasan:

Amie berkata...

Morning Namia... salam kenal, follower 24

namia berkata...

thanks sebab sudi menjejak cursor ke sini. :D

rinduan citarasa berkata...

Namia .
Salam ziarah

mmg sedap dan sgttttt mabeles kan oreo puding ni.

Ayu leh abiskan stgh adunan tauu

teratai berkata...

Buat utk adik syu hari ni...nak bawa ke kafa esok utk ustazahnya yg akan berhenti..

namia berkata...

rinduan citarasa :
ha'ah.. sedap sangat kan. kadang2 tu, buat seadunan tak cukup untuk 1 family. hikhik :D

teratai :
owh. kiranya buat tuk majlis perpisahan la ni? biasalah adat kehidupan. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...