Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Khamis, 20 Januari 2011

Mi Kari

ari tuh ada la rase nak buat mi kari.. so g la beli barang2 dye.. mi kari nih kalo nak wat kne ada kesabaran jugak.. sebab ambil masa yang agak lama la nak siap. tp resultnya.. FUH!!! mmg meletup ah.. nih wat pun sje jek nk mkn petang ngan famili.. wat nih pun dalam serba kekurangan.. ahahahah.. sawi x ada.. lengkuas x ada.. tapi rasanya lebih kurang je.. janji niat tuh.. bg korang yang nak cuba.. boleh la try yek.. resepi nih ambik dari buku saji yang berlembang kat rumah tu.. go go fighting!!!



Bahan-bahannya:
1 kg mi - dicelur
150 gm tauge - dicelur
5 tangkai sawi - dihiris nipis dan dicelur
3 tangkai cili hijau - dihiris nipis
5 biji limau kasturi - dibelah dua
6 biji telur rebus - dibelah dua
1 tangkai daun sup - dihiris nipis
1 tangkai daun bawang - dihiris nipis
bawang goreng - secukupnya


Bahan-bahan kuah:
1 ekor ayam -dipotong kecil dan dibersihkan
250 gm udang hidup - dibuang kulit
150 gm kerang - direbus dan diambil isinya
100 gm tauhu kering - dipotong dua
50 gm kek ikan - dicelur dan dihiris nipis
50 gm bebola ikan - dicelur dan dihiris nipis
6 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
2 cm lengkuas - dikisar
1 tangkai daun kari
5 biji buah keras - ditumbuk halus
2 sudu besar rempah kari daging (yang nih saya guna rempah adabi)
2 sudu besar cili boh (kalau nak lagi pedas, boleh letak 3-4 sudu)
2 mangkuk besar santan
6 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
minyak - untuk menumis
garam - secukupnya
gula - secukupnya

Cara penyediaannya :
  1. Untuk membuat kuah, panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar, daun kari, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang. Tumis sehingga naik aromanya.
  2. Masukkan rempah kari, cili kisar, buah keras dan sedikit air. Kacau sehingga rata dan biarkan pecah minyak dan sehingga garing.
  3. Masukkan ayam. Kacau hingga rata dan biarkan hingga ayam empuk.
  4. Masukkan santan, kerang dan separuh daripada tauhu kering, bebola ikan, kek ikan, udang, garam dan gula. Kacau sehingga rata dan angkat apabila kuah mendidih.
  5. Untuk menghidang, masukkan mi, tauge dan sawi ke dalam mangkuk.  Taburkan hirisan tauhu, kek ikan, bebola ikan, tauhu kering dan cili hijau ke atas mi. Juga, taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. perahkan jus limau kasturi kedalamnya dan kemudian baru masukkan kuah. Lebih enak jika di nikmati dengan sambal kerang. Selamat Mencuba!!!

    Tiada ulasan:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...