Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1.5 inci halia - dihiris nipis
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji kentang - di kerat empat
sebatang lobak merah - di potong panjang
5 - 7 biji lada hitam - ditumbuk
lada sulah -secukupnya
air - secukupnya
sedikit minyak
Cara Penyediaannya :
- ayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang direndam dalam air dan panaskan air sehingga air menggelegak. Kemudian, toskannya dari air, ketepikan iar tersebut.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, tumiskan bahan yang direbus tadi bersama-sama dengan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yang sudah dibersih ke dalsm bahan yang di tumis tadi dan biarkannya selama 7-10 minit agar bahan yang ditumis tadi meresap masuk kedalam ayam.
- Kemudian, masukkan rebusan rempah tadi dan di ikuti dengan air sehingga mencukupi. Masukkan lobak merah dan ubi kentang dan tunggu sehingga kuah mendidih atau ubi kentang menjadi sedikit empuk.
- Apabila kuah sudah mendidih atan ubi kentang sudah menjadi empuk, masukkan lada hitam, lada sulah, garam dan gula secukupnya. Masak lagi sehingga mendidih. Sedia untuk dihidang bersama-sama nasi panas. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
namia tak letak daun sup, daun bawang dan bawang goreng tapi, memang wangi lah baunya. sedap pun sedap (masuk bakul angkat sendirii la pulak). kalo masukkan daun-daun tuh semua, 1 kampung nih boleh bau kewangian sup nih. ahahahahah ^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan