Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Ahad, 26 Ogos 2012

Nasi Ayam Penyet

Salam sejahtera semua. Untuk kali ni, namia akan postkan resepi nasi ayam penyet lak. resepi nih dah 2 kali dah namia buat. first time dulu namia buat ayam je. kali nih cukup pakej sekali dengan nasi. yum yum. family namia pun kata, resepi nih best sangat2. :D rasa pun sebijik macam kat kedai. so, boleh la buat berkali-kali kan? those yang tak pernah try lagi resepi nih, boleh la cuba. boleh try based on apa yang namia postkan ataupun klik kat sini. namia ambil resepi ni kat my resepi. ada perbezaan sikit tau. :D senang je. Oh ye. Lupe nak wish. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN! Aja-Aja Fighting!!!



Bahan-bahannya :
(a) Ayam
1 ekor ayam - dibersihkan
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar kunyit
1/2 sudu besar lada putih
3 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit air rebusan ayam
tepung beras - secukupnya
garam - secukupnya
minyak - secukupnya

(b) Sambal
10 batang cili merah
10 batang cili padi
10 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 cm belacan
gula melaka - secukupnya
minyak - secukupnya
sedikit air rebusan ayam

(c) Nasi
3 cawan beras - dibasuh dan ditoskan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih
4 biji buah pelaga
butter - secukupnya
air rebusan ayam - secukupnya

(d) Sup
5 cm halia - dikerat panjang
5 ulas bawang putih - dimayang nipis
garam dan gula - secukupnya
daun sup - secukupnya
air - secukupnya

Cara Penyediaannya :
(a) Sup

  1. Masukkan kesemua bahan kecuali garam dan gula, termasuk ayam dan panaskan atas api sehingga mendidih. Pastikan ayam masak sepenuhnya.
  2. Toskan ayam dan tambah garam dan gula sehingga cukup rasa.
  3. Siap dihidang bersama-sama daun sup.
(b) Ayam 
  1. Kisar semua bahan kecuali minyak dan ayam yang sudah ditoskan tadi. 
  2. Kemudian, lumur bahan yang kisar tadi pada ayam dan perap semalaman.
  3. Sebelum digoreng dalam minyak panas, golekkan ayam yang diperap itu pada tepung beras.
  4. Sedia untuk dihidang bersama-sama salad segar dan buah tomato.
(c) Nasi
  1. Panaskan sedikit butter dan tumiskan bawang putih, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan beras yang sudah ditoskan. Gaul selama 2-3 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Selepas mendidih, pindahkan kepada periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa.
(d) Sambal
  1. Kisarkan cili merah, cili padi, bawang dan halia sehingga sebati. 
  2. Kemudian, panaskan sedikit minyak dan tumiskan cili boh dan belacan sehingga garing. Masukkan bahan yang dikisar tadi bersama-sama. Gaul sebati.
  3. Apabila sambal kelihatan sudah sebati, masukkan gula melaka dan kacau lagi sehingga gula meresap kedalam sambal. Sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Namia tak perap pun ayam tu semalaman sebab tak sempat. padahal malas nk buat. ahahahah. tapi still lagi jadi tau. :D kalau makan dengan nasi putih je pun boleh tau. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...