Bahan-bahannya :
(a) Ayam
1 ekor ayam - dibersihkan
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar kunyit
1/2 sudu besar lada putih
3 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit air rebusan ayam
tepung beras - secukupnya
garam - secukupnya
minyak - secukupnya
(b) Sambal
10 batang cili merah
10 batang cili padi
10 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 cm belacan
gula melaka - secukupnya
minyak - secukupnya
sedikit air rebusan ayam
(c) Nasi
3 cawan beras - dibasuh dan ditoskan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih
4 biji buah pelaga
butter - secukupnya
air rebusan ayam - secukupnya
(d) Sup
5 cm halia - dikerat panjang
5 ulas bawang putih - dimayang nipis
garam dan gula - secukupnya
daun sup - secukupnya
air - secukupnya
Cara Penyediaannya :
(a) Sup
- Masukkan kesemua bahan kecuali garam dan gula, termasuk ayam dan panaskan atas api sehingga mendidih. Pastikan ayam masak sepenuhnya.
- Toskan ayam dan tambah garam dan gula sehingga cukup rasa.
- Siap dihidang bersama-sama daun sup.
(b) Ayam
- Kisar semua bahan kecuali minyak dan ayam yang sudah ditoskan tadi.
- Kemudian, lumur bahan yang kisar tadi pada ayam dan perap semalaman.
- Sebelum digoreng dalam minyak panas, golekkan ayam yang diperap itu pada tepung beras.
- Sedia untuk dihidang bersama-sama salad segar dan buah tomato.
(c) Nasi
- Panaskan sedikit butter dan tumiskan bawang putih, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan beras yang sudah ditoskan. Gaul selama 2-3 minit.
- Masukkan air rebusan ayam secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.
- Selepas mendidih, pindahkan kepada periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa.
(d) Sambal
- Kisarkan cili merah, cili padi, bawang dan halia sehingga sebati.
- Kemudian, panaskan sedikit minyak dan tumiskan cili boh dan belacan sehingga garing. Masukkan bahan yang dikisar tadi bersama-sama. Gaul sebati.
- Apabila sambal kelihatan sudah sebati, masukkan gula melaka dan kacau lagi sehingga gula meresap kedalam sambal. Sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Namia tak perap pun ayam tu semalaman sebab tak sempat. padahal malas nk buat. ahahahah. tapi still lagi jadi tau. :D kalau makan dengan nasi putih je pun boleh tau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan