Bahan-bahannya :
500 g daging lembu - dipotong nipis
250 ml santan segar
3 tangkai dau limau purut
2 biji ubi kentang - dibelah 4
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
5 biji buah keras - dikisar
2 tangkai cili merah - dikisar
4 tangkai cili padi - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 sudu teh kunyit serbuk - dikisar
air - secukupnya
garam dan gula- secukupnya
minyak - secukupnya
Cara Penyediaannya :
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Kemudian, masukkan daging yang sudah dicuci bersama-sama dengan santan segar, daun limau purut dan juga ubi kentang. Biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat dan ubi kentang menjadi empuk.
- Akhir sekali, masukkan kicap pekat, kicap manis, garam dan gula. biarkan mendidih untuk seketika. Angkat dan hidangkannya bersama-sama nasi panas. Selamat Mencuba!!!
1 ulasan:
memang sedaplah:)
Catat Ulasan