Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Jumaat, 18 November 2011

Daging Bumbu Bali

salam guys. before namia masuk balik um tuk bertarung di asasi, hari nih namia nak tiitpkanlah satu resepi yang mudah dan memang sedap bangat! ahahah. by looking trough the title pun boleh tau yang masakan nih asalnya dari indonesia. ha! betul sangat-sangat lah tuh. ahahhaha. nak tau macam mana namia boleh tau kewujdan resepi nih? before this, mama namia has mention about this recipe, tp mama namia buat Ayam Bumbu Bali. jadi, namia godek lah internet cari resepi tuk daging lak. jumpa lah kat page Mama Ita. kongsi ya respi nih Mama Ita. hehe. kalau nak tenguk original resepi, boleh lah klik sini sebab namia ada ubah sikit-sikit. hehe. Aja-aja Fighting!!!



Bahan-bahannya :
500 g daging lembu - dipotong nipis
250 ml santan segar
3 tangkai dau limau purut
2 biji ubi kentang - dibelah 4
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
5 biji buah keras - dikisar
2 tangkai cili merah - dikisar
4 tangkai cili padi - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 sudu teh kunyit serbuk - dikisar
air - secukupnya
garam dan gula- secukupnya
minyak - secukupnya

Cara Penyediaannya :

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Kemudian, masukkan daging yang sudah dicuci bersama-sama dengan santan segar, daun limau purut dan juga ubi kentang. Biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat dan ubi kentang menjadi empuk.
  3. Akhir sekali, masukkan kicap pekat, kicap manis, garam dan gula. biarkan mendidih untuk seketika. Angkat dan hidangkannya bersama-sama nasi panas. Selamat Mencuba!!!

1 ulasan:

teratai berkata...

memang sedaplah:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...