Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 28 Ogos 2012

Puding Buih Cappuccino

Once again, DESSERT!! ahahahah. kali ni namia try buat puding buih lak. bak kata my mom lah, puding buih nih dulu makanan tuk orang kaya jer sebab guna telur. tapi zaman sekarang rasanya semua dah boleh try buat kot. yang bezanya malas and rajin je. ahaha. tahun ni namia macam agak malas nak meng'update'kan blog. mungkin sebab masa lama kat rumah. so semua take for granted. hehe. eh. merepek dah namia nih. so korang, enjoy the dish! Aja-Aja Fighting!!!



Bahan-bahannya :
(a) Puding :
1 paket serbuk agar-agar (10 g)
4 biji telur gred A
3/4 cawan gula
1 sudu kecil cappuccino emulco
air

(b) Kuah :
1 tin susu manis
4 sudu besar tepung kastard
air - secukupnya

Cara Penyediannya : 
(a) Puding :

  1. Pukul telur sehingga kembang.
  2. Kemudian, panaskan agar-agar dengan air sehingga agar-agar larut. Seterusnya, masukkan gula dan kacau sehingga gula larut didalam agar-agar.
  3. Kacau agar-agar sehingga agar-agar menjadi sejuk sebelum campurkan agar-agar dengan telur serta cappuccino emulco. Kemudian, tuangkan campuran agar-agar dengan telur kedalam acuan. Biarkan agar-agar mengeras dalam suhu bilik sebelum disimpan didalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang bersama kuahnya.
(b) Kuah :
  1. Caikan susu manis dengan menambahkan air secukupnya. Kemudian, masukkan bancuhan tepung kastard dengan air sejuk kedalam susu manis yang dicairkan.
  2. Panaskan atas dapur sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Biarkan sejuk sebelum disimpan kedalam peti ais. 
  3. Hidangkannya bersama-sama puding berserta campuran buah-buahan atau hirisan buahan segar. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengatahuan :
In case kalau campurkan agar-agar yang masih panas kedalam telur yang dipukul sehingga kembang, nanti puding akan mengalami satu lapisan yang sedikit keras. tak sedap tau part tu. so kena be patient sikit tunggu sehingga agar-agar tuh sejuk. tapi, make sure sentiase kacau agar-agar tu, kalau tidak, keras lah jawabnya. :) 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...