Bahan-bahannya :
(a) Puding :
1 paket serbuk agar-agar (10 g)
4 biji telur gred A
3/4 cawan gula
1 sudu kecil cappuccino emulco
air
(b) Kuah :
1 tin susu manis
4 sudu besar tepung kastard
air - secukupnya
Cara Penyediannya :
(a) Puding :
- Pukul telur sehingga kembang.
- Kemudian, panaskan agar-agar dengan air sehingga agar-agar larut. Seterusnya, masukkan gula dan kacau sehingga gula larut didalam agar-agar.
- Kacau agar-agar sehingga agar-agar menjadi sejuk sebelum campurkan agar-agar dengan telur serta cappuccino emulco. Kemudian, tuangkan campuran agar-agar dengan telur kedalam acuan. Biarkan agar-agar mengeras dalam suhu bilik sebelum disimpan didalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang bersama kuahnya.
(b) Kuah :
- Caikan susu manis dengan menambahkan air secukupnya. Kemudian, masukkan bancuhan tepung kastard dengan air sejuk kedalam susu manis yang dicairkan.
- Panaskan atas dapur sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Biarkan sejuk sebelum disimpan kedalam peti ais.
- Hidangkannya bersama-sama puding berserta campuran buah-buahan atau hirisan buahan segar. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengatahuan :
In case kalau campurkan agar-agar yang masih panas kedalam telur yang dipukul sehingga kembang, nanti puding akan mengalami satu lapisan yang sedikit keras. tak sedap tau part tu. so kena be patient sikit tunggu sehingga agar-agar tuh sejuk. tapi, make sure sentiase kacau agar-agar tu, kalau tidak, keras lah jawabnya. :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan