Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Isnin, 28 Januari 2013

Mihun Singapore

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pagi tadi, namia breakfast dengan menu Mihun Singapore. Rupa-rupanya, senang je nak buat menu ni. campak-campak, siap. Ahahah. Kebiasaannya namia makan mihun ni kat kolej sebab namia ambil pakej makanan. So, kebiasaannya, every 2 week, mak cik tukang masak kolej akan masak menu ni tuk saarapan. Ni, bila dah balik rumah, terasa la pula nak makan. Last-last, namia godek sendiri resepi ni. hehe. Senang n simple. So, for those yang tak pernah masak, boleh la try resepi namia yang campak-campak nih. Ahaha. Aja-aja Fighting!!!


Bahan-bahannya :
2 keping mihun - direndam
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk lumat
1 biji telur
1 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai sawi - dipotong nipis
isi ayam - secukupnya
mixed vegetables - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
air - secukupnya
minyak - secukupnya.

Cara Penyediaannya : 

  1. Toskan mihun yang telas direndam tadi dan basuhkan sehingga bersih. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan goreng telur ala-ala scrambled egg. Ketepikan telur.
  3. Kemudian, panaskan sedikit minyak lagi dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, masukkan telur, sawi, mixed vegetables, ayam dan lada hitam.
  4. Seterusnya, masukkan sedikit air ( hanya tuk layukan sawi dan bagi berkuah sedikit. sikit je tau ). Apabila air yang dimasukkan sudah mendidih, masukkan gula dan garam secukupnya.
  5. Kecilkan api dan masukkan mihun yang sudah ditos tadi. Gaul rata dan sedia dihidang bersama Teh O. Selamat Mencuba !!!
Sebagai Pengatahuan :
In case tak suka makan ayam or, tiba-tiba rasa nak tukar ayam tu kepada daging, boleh je. potong lah kecil-kecil daging tu. and, kalau nak letak seafood seperti udang or sotong, pun boleh. menu ni, boleh campak je semua menda. insya allah, menjadi juga. ahahha. apa-apa pun, jangan lupa try tau. =D

7 ulasan:

teratai berkata...

Tak sempat nak rasa, doh habis!

namia berkata...

Hehe. nnt namia buat lagi, namia simpanla sikit tuk teratai ye. =D

teratai berkata...

sabar menunggu ni:)

rinduan citarasa berkata...

Kat CR mmg laris dijual

namia berkata...

dah selalu buat eh kak CR? =D

namia berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
noor liyana berkata...

mihun singapore memang sedap..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...