Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Khamis, 20 Januari 2011

Telur Bungkus

Da lama da nak buat telur bungkus nih.. First time buat, telur bungkus nih jadi telur koyak rabak.. mak ckp sebab tlur lekat kat kuali or time nak balut telur tuh, telur panas.. 2 pasal la dye koyak.. tapi kita nih yang sedang belajar nih.. jangan la cepat ngan menyerah kalah.. go go fighting!!



Bahan-bahan :
3 biji telur
3-4 ulas bawang putih (mayangkan)
mixed vegetables
bebola ikan (hiris nipis-nipis)
isi ayam (secukupnya)
sos tiram (secukupnya)
garam (secukupnya)
gula (secukupnya)

Cara Memasak  :
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga keemasan.
  2. Masukkan isi ayam, mixed vegetables dan bebola ikan.
  3. Letakkan sedikit sos tiram, garam dan gula sehingga cukup rasa dan ketepikan.
  4. Panaskan minyak sedikit lagi dan tuangkan telur yang sudah di pecah kedalamnya.
  5. Lenggangkan pan yang digunakan bagi menebarkan keluasan telur.
  6. Biarkan telur sejuk seketika dan isikan sebatian isi ayam, mixed vegetables dan bebola ikan di bahagian tengah telur.
  7. Bungkuskan dengan penuh berhati-hati dan tuangkan sos tomato keatasnya. Selamat Mencuba! =)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...