Bahan-bahannya:
1 ikat sayur kangkung - disiang
3 ulas bawang putih - dipotong nipis
1 sudu besar cili boh
4 sudu besar kicap masin
4 sudu besar kicap manis
air - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya
Cara Penyediaannya :
- Rendamkan sayur kangkung yang sidah disiang tadi untuk dibuangkan pasirnya. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga menjadi kuning keemasan. Kemudian, masukkan cili boh dan tumiskannya sehingga garing.
- Apabila sudah garing, masukkan kicap masin dan kicap manis serta sedikit air. Kacau sehingga mendidih. Kemudian, masukkan garam dan gula sehingga cukup rasa.
- Toskan kangkung dan basuhkannya sehingga bersih. Batangnya dipotong panjang. Masukkan kangkung dan batangnya kedalam kuah kicap dan tutupkan periuk selama 3-4 minit. Kacau rata dan sedia untuk diangkat. Selamat Mencuba!!!
1 ulasan:
Tq for sharing..
Catat Ulasan