Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Ahad, 10 April 2011

Sayur Kangkung Masak Kicap

Dah asyik dah makan ke lauk sayur lobak, kubis bunga and kacang panjang. So, semalam bila pergi la pasar tani kat atas bukit tuh, namia try lah cari sayur len yang boleh dimasak (ada sayur yang tak boleh masak keh?? ahhaha). Mula-mula tuh, duk belek la juga ke rak tuuh. Nampak sayur kacang panjang, bayam, sawi. Silau-silau lah jugak kot-kot la kangkung ada. Tapi, tak nampak lah pulak. Time nak ambik ke lobak lah baru ternampak ke kangkung tuh. Seikat pun seikat lah. Janji ada kan? ahahha. Go Go Fighting!!!


Bahan-bahannya:

1 ikat sayur kangkung - disiang
3 ulas bawang putih - dipotong nipis
1 sudu besar cili boh
4 sudu besar kicap masin
4 sudu besar kicap manis
air - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya

Cara Penyediaannya :
  1. Rendamkan sayur kangkung yang sidah disiang tadi untuk dibuangkan pasirnya. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga menjadi kuning keemasan. Kemudian, masukkan cili boh dan tumiskannya sehingga garing.
  3. Apabila sudah garing, masukkan kicap masin dan kicap manis serta sedikit air. Kacau sehingga mendidih. Kemudian, masukkan garam dan gula sehingga cukup rasa.
  4. Toskan kangkung dan basuhkannya sehingga bersih. Batangnya dipotong panjang. Masukkan kangkung dan batangnya kedalam kuah kicap dan tutupkan periuk selama 3-4 minit. Kacau rata dan sedia untuk diangkat. Selamat Mencuba!!!

1 ulasan:

Hamba Ilahi berkata...

Tq for sharing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...