Bahan-bahannya :
3 keping ikan merah - bersihkan
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
5 tangkai cili padi
1 biji tomato buah - dipotong empat
bunga kubis - secukupnya
sos tomato - secukupnya
sos cili - secukupnya
gula melaka - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
air - secukupnya
Cara Penyediaannya :
- Gaulkan ikan dengan sedikit garam sebelum digorang. Goreng sehingga kekuningan. Jangan terlalu garing ya. Ketepikan.
- Tumbuk bawang putih bersama-sama bawang besar dan halia. Jangan tumbuk terlalu lumat.
- Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang putih, bawang besar dan halia yang sudah ditumbuk tadi. Tumis sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan sedikit air. Masukkan sos tomato, sos cili dan gula melaka secukupnya. Biarkan ianya mendidih.
- Apabila sudah mendidih, masukkan bunga kubis, cili padi, garam dan gula. Kacau sehingga sebati dan biarkan selama 5 minit. Sebelum ikan dimasukkan kedalam kuahnya, masukkan tomato buah selama 2 - 3 minit.
- Sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Kalau nak kuahnya lebih, masukkan sos tomato and sos cili lebih sikit. Jangan taruk air tau. Nanti kuahnya jadi cair dan tak pekat. Faham?? ahahah =D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan