Bahan-bahannya :
(a) Rempah
5 sudu besar cili boh
4 sudu besar bawang lumat
8 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit / 1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 tangkai lada merah
6 tangkai cili padi
2 sudu air asam jawa
3 sudu besar kicap manis
4 helai daun limau purut - dipotong nipis
2 gelas air
limau kasturi - secukupnya
belacan - secukupnya
gula melaka - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya
(b) Ikan
2 keping ikan pari - dikelar dan dicuci bersih
Cara Penyediaannya :
(a) Rempah
- KIsar bawang lumat, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, serai, lada merah dan cili padi sehingga lumat dan sebati.
- Panaskan sedikit minyak didalam kuali untuk menumis. Masukkan cili boh dan bahan kisar. Tumis sehingga garing.
- Apabila bahan tumis sudah mula garing, masukkan air sedikit demi sedikit dan tumiskan sehingga minyak pecah.
- Kemudian, masukkan belacan, kicap manis dan air asam jawa kedalamnya. Kacau sehingga sebati. Seterusnya, masukkan gula melaka, garam dan gula sehingga cukup rasa. Tumis lagi sehingga rempah menjadi sedikit garing dan pekat.
- Kemudian, masukkan sedikit air lagi dan tumis lagi. Masakkan dengan api sederhana supaya rempah menjadi pekat. Apabila rempah sudah mulai pekat, masukkan daun limau purut. Gaul sebentar sehingga rempah masak dan pekat.
- Tutup api dan boleh ke langkah seterusnya, membakar ikan.
(b) Ikan
- Bakar ikan didalam pan ( tanpa minyak ).
- Bakar sehingga separuh masak.
- Kecilkan api dan sapukan rempah yang sudah disediakan sebelumnya. Gaul rata. Ulang sehingga ikan masak beserta rempahnya.
- sedia untuk dihidang dengan limau kasturi. Selamat Mencuba !!!
Sebagai Pengetahuan :
Rempah yang dibuat tu, kebiasaannya lebih untuk 2 keping ikan pari. So, boleh la simpan dan guna lagi for the next ikan. And andai kata tak suka kat ikan pari ( kecian dia ), boleh la tukar ke another ikan yang korang suka. senang n simple. just leceh sikit kat part rempah tu la. tapi, berbaloi tau. sebab, sedapnya sehingga menjilat tulang ikan! ahahah :D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan