Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Ahad, 27 Januari 2013

Ikan Bakar

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. dah lamakan kita tak bersua. almaklumlah, namia pun busy kat um tu. study lah katakan. result final exam pun dah keluar. Alhamdulillah. walaupun tak lah secantik mana tapi, namia tetap bersyukut sekurang-kurangnya result namia tu tak lah teruk sangat. dah lebih daripada apa yang namia jangkakan. post kali ni bukan berkisar pasal result namia. tapi kali ni, buat yang pertama kalinya pada tahun 2013, namia nak share lah satu resepi. Ikan Bakar ! lepas ni, tak payah dah susah-susah nak cari kat mana jual ikan bakar yang sedap-sedap, boleh je masak sendiri. save bajet, save minyak kereta. ahahah :p. ni mama namia yang ajar. kalau nak tengok resepi asal, boleh lah klik sini or terus ke blog teratai okeh. Aja-aja Fighting!!!


Bahan-bahannya :
(a) Rempah
5 sudu besar cili boh
4 sudu besar bawang lumat
8 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit / 1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 tangkai lada merah
6 tangkai cili padi
2 sudu air asam jawa
3 sudu besar kicap manis
4 helai daun limau purut - dipotong nipis
2 gelas air
limau kasturi - secukupnya
belacan - secukupnya
gula melaka - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya

(b) Ikan
2 keping ikan pari - dikelar dan dicuci bersih

Cara Penyediaannya :
(a) Rempah

  1. KIsar bawang lumat, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, serai, lada merah dan cili padi sehingga lumat dan sebati. 
  2. Panaskan sedikit minyak didalam kuali untuk menumis. Masukkan cili boh dan bahan kisar. Tumis sehingga garing. 
  3. Apabila bahan tumis sudah mula garing, masukkan air sedikit demi sedikit dan tumiskan sehingga minyak pecah.
  4. Kemudian, masukkan belacan, kicap manis dan air asam jawa kedalamnya. Kacau sehingga sebati. Seterusnya, masukkan gula melaka, garam dan gula sehingga cukup rasa. Tumis lagi sehingga rempah menjadi sedikit garing dan pekat.
  5. Kemudian, masukkan sedikit air lagi dan tumis lagi. Masakkan dengan api sederhana supaya rempah menjadi pekat. Apabila rempah sudah mulai pekat, masukkan daun limau purut. Gaul sebentar sehingga rempah masak dan pekat. 
  6. Tutup api dan boleh ke langkah seterusnya, membakar ikan. 
(b) Ikan
  1. Bakar ikan didalam pan ( tanpa minyak ).
  2. Bakar sehingga separuh masak.
  3. Kecilkan api dan sapukan rempah yang sudah disediakan sebelumnya. Gaul rata. Ulang sehingga ikan masak beserta rempahnya.
  4. sedia untuk dihidang dengan limau kasturi. Selamat Mencuba !!!

Sebagai Pengetahuan :
Rempah yang dibuat tu, kebiasaannya lebih untuk 2 keping ikan pari. So, boleh la simpan dan guna lagi for the next ikan. And andai kata tak suka kat ikan pari ( kecian dia ), boleh la tukar ke another ikan yang korang suka. senang n simple. just leceh sikit kat part rempah tu la. tapi, berbaloi tau. sebab, sedapnya sehingga menjilat tulang ikan! ahahah :D

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...