Bahan-bahannya :
1 ekor ayam - dipotong kecil dan disiang
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai - diketuk
1 paket santan (RM 2.00)
air - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
Cara Penyediaannya :
- Kisar bawang besar, bawang putih, lengkuas dan kunyit bersama-sama. Kemudian, letakkannya kedalam periuk.
- Masukkan ayam, sedikit santan dan air kedalam periuk yang mengandungi bahan kisar tadi. Letakkan diatas api dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan api sederhana.
- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan sedikit garam dan gula sehingga cukup rasa.
- Kemudiaan, masukkan lebihan santan kedalamnya dan kacau sehingga mendidih. Jangan biarkan kuah mendidih terlalu lama. Selamat Mencuba!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan