Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 1 Februari 2011

Ayam Masak Kicap Pelbagai Rasa

mula-mula ak ingat nak wat merah jek.. tapi bila tengok peti ais, bawang lumat dah habis da.. so tukar la plan nak buat merah tu.. jadi la kicap.. nih saja cuba-cuba wat kicap.. sebab sebelum nih tak pernah lagi.. time masak tu, rasa masin sikit.. tapi bila makan ngan nasi, okeh pulak rasanya.. ahahahha.. resepinya senang je.. boleh la cuba yak.. go go fighting!!!


Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dibersihkan
1 biji bawang besar - dimayang
2 cm halia - dipotong nipis
3 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
kicap masin - secukupnya
kicap manis - secukupnya
air - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
minyak - secukupnya

Cara Penyediaannya:

  1. Gaulkan ayam dengan sedikit garam sebelum digoreng. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak untuk menumis bawang besar dan halia sehingga naik bau. Kemudian, masukkan cili boh dan tumis sehingga garing. Masukkan sedikit air sekiranya kuah terlalu pekat.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap masin serta kicap manis secukupnya sehingga mendidih. Jika menginginkan kuah lebih, masukkan kicap masin dan kicap manis lebih banyak.
  4. selepas itu, masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan biarkan mendidih sebelum diangkat. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan:
Kalau kicap masin or kicap manis tak ada kat rumah, boleh gantikannya dengan kicap pekat. tapi kuantiti kicap pekat kurang sedikit dengan kicap masin or kicap manis dan lebihkan air agar kuahnya tidak telalu pekat. =D

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...