Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 25 Januari 2011

Beefsteak Simple

ak ingat lagi time ak kecik-kecik dulu.. nenek ak sokmo masakkan ak beefsteak.. mmg best ah kalo makan petang-petang ngan famili.. so one day, ak tanye la nenek ak macam mana nak buat beefsteak nih.. nasib baik la nenek ak masih ingat cara-cara dye.. menda nih mudah je.. orang yang da ada famili or bujang ke pun boleh wat.. sedap pun sedap.. tapi yang pasti resepi nih ak belajar dari nenek ak la.. so go go fighting!!!



Bahan-bahannya :
500 g daging lembu – dikisar halus
3 biji ubi – dipotong kecil
1 biji kuning telur
4 sudu besar tepung jagung
2 biji bawang besar – dimayang halus
1 biji bawang putih – dimayang halus
1 botol kecil kacang peas
10 biji lada hitam – ditumbuk
Minyak – untuk menumis dan menggoreng
Air – secukupnya
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:
  1. Bentukkan daging lembu kepada bentuk bulat dan celupkannya kedalam tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedikit air dan telur kuning. Kemudian, gorengkannya dalam minyak yang panas.
  2. Ketepikan daging yang sudah digoreng.
  3. Letakkan sedikit minyak kedalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga menjadi lembut. Masukkan air.
  4. Kemudian, masukkan ubi kentang, sos tomato, lada hitam dan kicap manis kedalamnya. Tambahkan sedikit garam dan gula. Tunggu sehingga sosnya mendidih.
  5. Apabila mendidih, masukkan gading yang sudah digoreng itu kedalam sosnya.
  6. Toskan kacang peas dan bilas dengan sedikit air. Kemudian, masukkannya kedalam sos tadi.
  7. Akhir sekali, masukkan sedikit tepung jagung untuk memekatkan lagi sos beafstik ini.
  8. Hidangkan dengan roti ketika panas. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan:
Lobak merah juga boleh diletakkan bagi menambah perisa dan warna. Namia tak letak ari tuh sebab lobak merah da habis da kat rumah nih.. hihi.. ha! Jagung kecik tuh pun boleh.. =)
Pas tu, ayah kata kalo tak jumpa tepung jagung dalam almari, boleh gantikan tepung jagung tu ngan biskut jagung. Tumbuk biskut jagung tu sampai jadi debu dan letakkannya sebelum sos beefsteak nih di angkat. mudah kan =)

3 ulasan:

teratai berkata...

memang sedap, buat lagi lain kali ye...

K.Nor berkata...

betul ke tu daging sampai 50kg? heheeh.. mau kenduri ke? :)

namia berkata...

teratai :
haa... len kali minx merah lak buat..
ahahahaha

K.Nor :
ahahahhaha...
cilap taip..
500 g je..
ngeh3
xp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...