Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Isnin, 14 Februari 2011

Kuih Koci

ada la sepupu ak nih duk kata yang kuih koci nih kuih orang tua.. betul ker?? ahahaha.. maybe sebab kuih nih lembik kot and tak payah guna gigi kalo nak makan.. tuh sebab la dapat nama kuih orang tua.. hehe.. maybe je la kot keh.. tuh andaian aku jek.. ahahah.. hah, kalo nak try wat kuih nih... kuih tradisional nih.. boleh la try keh.. go go fighting!!!





Bahan-bahannya:
2 cawan tepung pulut
1 cawan santan
Secubit garam
Daun pisang dilayurkan atas api (potong 12x7cm)
Minyak
1 cawan gula perang
1 sudu besar gula Melaka
2 helai daun pandan
2 cawan kelapa parut kering (pek segera je.huhu)
½ cawan air

Cara Penyediaanya:
(a) INTI
  1. Larutkan gula perang dan gula Melaka bersama air dan daun pandan.
  2. Setelah menggelegak masukkan kelapa kering dan biarkan sehingga pekat dan kering.
(b) KUIH

  1. Campurkan tepung pulut, santan dan garam. Gaul rata sehingga tak melekit ke tangan.
  2. Bentukkan bulat dan kemudian leperkan untuk di isi inti. Kemudian gentelkan dan bungkus ke dalam daun pisang yang disapu minyak.
  3. Kukus piramid-piramid kuih koci kedalam pengukus selama 15 minit. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan:
kalau lah tak reti or malas nak buat style piramid, boleh try balut guna style bantal.. senang sikit.. style bantal tuh macam yang dijual kat kedai tuh.. yang tuh style bantal lah tu.. cute gitu.. ahahha

2 ulasan:

Anamarza berkata...

Kuih Koci!!! sedapnya..my favourite nih...

Coretan Terkini: My Red Wedding Dress!!!
Jom join: Contest Besday kad Untuk Safiyya...

namia berkata...

boleh la try buat pulak yer kak =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...