Bahan-bahannya :
(a) Nasi :
1 ekor ayam
3 cawan nasi - dibersihkan dan ditoskan
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar - dibelah empat
3 ulas bawang putih - dikerat empat
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang lobak merah - diparut
1 biji tomato - dikisar
2 sudu besar tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu besar rempah kabsa
1/2 biji lemon - diambil jus
1 biji lada benggala - dipotong dadu
2 biji lada merah
kismis - secukupnya
air panas - secukupnya
garam dan gula - secukupnya
(b) Sos :
1 biji tomato
5 tangkai cili hijau
1/2 lemon - diambil jus
garam dan gula - secukupnya
Cara Penyediaanya :
(a) Nasi :
- Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Kemudian masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bawang putih dan bawang besar. Tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan pula tomato, tomato puri, jus lemon, pewarna kuning dan rempah kabsa kedalamnya. Tumis lagi sehingga naik bau.
- Seterusnya, masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan lobak merah, lada benggala, kismis, lada merah dan beras kedalamnya. Masukkan air panas secukupnya bagi menanak nasi. Kacau sebati sebelum menanak nasi macam biasa. Selesai untuk dihidang selepas nasi masak. Selamat Mencuba!!!
(b) Sos :
- Masukkan kesemua bahan kedalam mesin pengisar dan kisar sehingga sebati.
- Sedia untuk dihidang bersama-sama dengan Nasi Kabsa. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Lebih baik kalau guna beras basmathi. Namia tak guna beras tu sebab kat rumah namia memang tak guna beras tu. Guna beras siam je. hehe. Kalau guna beras basmathi, nasi akan jadi lebih relai. Macam makan nasi beriani tu. And for those yang suka makan pedas, boleh lebihkan sikit kat part lada bahagian sos tuh. Tak pon, tambah je lada jarum. Memang 'kick' lah jawabnya. Lagi satu, for those yang tak ada rempah kabsa tuh, jangan sedih-sedih ya. Sebab ada satu blog nih, dia ada show who to make the spice. So boeh lah try ye. Jangan jadikan alasan tak ada rempah kabsa, tak nak buat nasi ni. Rugi tau. Klik sini for those yang nak tau guana nak buat rempah kabsa. namia tumpang share ya Kak Raidah.
2 ulasan:
assalam namia..pandainya namia memasak..thanks share resepi ni..nanti auntie try masak nasi kabsa ni ya..
salam mama aini. tak pandai mana lah mama aini. namia pun tak habis lagi degreenye. just try and error je la masak ni. :D jangan lupa try eh. :)
Catat Ulasan