Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Rabu, 29 Ogos 2012

Nasi Kabsa

Ha! Pelik tak nama entrry kali nih? hehe. kali nih namia try buat nasi kabsa lak. rempah dye ori dr jordan tau. aunty namia bagi rempah nih. dia minta tolong anak dia belikan kat sana. thanks sangat2 kat aunty namia sebab sudi bagi rempah ni. dah la namia memang suka makan nasi arab canggini. :D  nasi nih lebih kurang serupa je macam nasi arab yang biasa jual kat kedai tuh tapi rasa dia lagi meletuplah. for those yang nak tengok resepi asal nasi ni, boleh la klik sini or terus ke website kak nor. sebab namia dah ubah sikit-sikit resepi asal nih. mengikut kesesuaian bahan yang tersedia di dapur. hehe. namia tumpang share ye kak nor. hehe. Aja-Aja Fighting!!!



Bahan-bahannya :
(a) Nasi :
1 ekor ayam
3 cawan nasi - dibersihkan dan ditoskan
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar - dibelah empat
3 ulas bawang putih - dikerat empat
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang lobak merah - diparut
1 biji tomato - dikisar
2 sudu besar tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu besar rempah kabsa
1/2 biji lemon - diambil jus
1 biji lada benggala - dipotong dadu
2 biji lada merah
kismis - secukupnya
air panas - secukupnya
garam dan gula - secukupnya

(b) Sos :
1 biji tomato
5 tangkai cili hijau
1/2 lemon - diambil jus
garam dan gula - secukupnya

Cara Penyediaanya :
(a) Nasi :

  1. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Kemudian masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bawang putih dan bawang besar. Tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan pula tomato, tomato puri, jus lemon, pewarna kuning dan rempah kabsa kedalamnya. Tumis lagi sehingga naik bau.
  3. Seterusnya, masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan lobak merah, lada benggala, kismis, lada merah dan beras kedalamnya. Masukkan air panas secukupnya bagi menanak nasi. Kacau sebati sebelum menanak nasi macam biasa. Selesai untuk dihidang selepas nasi masak. Selamat Mencuba!!!
(b) Sos :
  1. Masukkan kesemua bahan kedalam mesin pengisar dan kisar sehingga sebati.
  2. Sedia untuk dihidang bersama-sama dengan Nasi Kabsa. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Lebih baik kalau guna beras basmathi. Namia tak guna beras tu sebab kat rumah namia memang tak guna beras tu. Guna beras siam je. hehe. Kalau guna beras basmathi, nasi akan jadi lebih relai. Macam makan nasi beriani tu. And for those yang suka makan pedas, boleh lebihkan sikit kat part lada bahagian sos tuh. Tak pon, tambah je lada jarum. Memang 'kick' lah jawabnya. Lagi satu, for those yang tak ada rempah kabsa tuh, jangan sedih-sedih ya. Sebab ada satu blog nih, dia ada show who to make the spice. So boeh lah try ye. Jangan jadikan alasan tak ada rempah kabsa, tak nak buat nasi ni. Rugi tau. Klik sini for those yang nak tau guana nak buat rempah kabsa. namia tumpang share ya Kak Raidah.



2 ulasan:

mama aini berkata...

assalam namia..pandainya namia memasak..thanks share resepi ni..nanti auntie try masak nasi kabsa ni ya..

namia berkata...

salam mama aini. tak pandai mana lah mama aini. namia pun tak habis lagi degreenye. just try and error je la masak ni. :D jangan lupa try eh. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...