Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Ahad, 21 Julai 2013

Cheese Pudding

Salam ramadhan semua. hari ni puasa tak? maaf lah ye. sekarang ni namia baru ada kesempatan untuk update blog ni. sebelum ni busy kat um. study lah, event kolej lah, event fakulti lah. busy mengalahkan perdana menteri! oopsss. ahaha. so, tuk entry kali ni, namia buat resepi yang simple je. dessert untuk berbuka puasa nanti. menu barat tau. CHEESE PUDDING! senang je. tak percaya? jom buat! Aja-aja Fighting!!!



Bahan - bahannya :
100 g biskut keju - dihancur lumat
10 g paket agar-agar
1000 ml air
1 tin susu cair
4 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard
3 biji telur
4 sudu besar mentega

Cara Penyediaannya :

  1. Larutkan agar-agar dengan air diatas api sederhana. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
  2. Di bekas yang lain, campurkan biskut, susu cair, susu pekat, tepung kastard dan telur. Gaul sebati. Kemudian, masukkan bahan-bahan yang digaul itu kedalam larutan agar-agar yang berada diatas dapur. 
  3. Kacau perlahan sehingga agar-agar mendidih. Tutup api dan masukkan mentega. Kacau sebati.
  4. Tuangkan agar-agar kedalam bekas adunan. 
  5. Sejukkan dan simpan didalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang apabila pudding sudah keras. Selamat Mencuba!!!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...