Pengikut

Jom Tengok Jam

Those yang rajin singgah tuh, namia ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak. alang2 dah singgah tu, jangan lupa tinggalkan komen or jejak yer. N namia tak lama lagi akan masuk belajar balik, so maaf lah ya kalau update blog lambat. =D

Selasa, 23 Julai 2013

Nekbat

salam ramadhan semua! puasa tak hari ni? HA!!! ahaha. :D untuk dessert kali ni, namia buat NEKBAT. senang aje rupanya. senang n simple. time makan pun sedap n menyelerakan tau! :D rezeki time papa namia pergi pasar jumpa nekbat kering. so, dapatlah nak buat resepi ni. nekbat ni memang sedaplah kalau makan time sejuk. nikmat~! apa lagi, cuba lah buat. Aja-aja Fighting!!!


Bahan-bahannya :
40 biji nekbat kering
10 sudu besar gula
3 helai daun pandan
air - secukupnya

Cara Penyediaannya :
  1. Letak air dalam bekas secukupnya dengan daun pandan yang dikerat pendek. Panaskan diatas dapur sehingga air mendidih.
  2. Larutkan gula kedalam air yang mendidih tadi. Kacau sehingga gula larut.
  3. Kecilkan api dan masukkan nekbat kering kedalam air. Jangan kacau-kacau sangat, nanti nekbat hancur. Biarkan nekbat kembang dan padamkan api.
  4. Biarkan sehingga bekas sejuk seketika. Kemudian, masukkan bekas yang berisi nekbat tadi kedalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang selepas nekbat sejuk. Selamat Mencuba!!!

Sebagai Pengetahuan :
Kalau pergi pasar, time nak beli nekbat, pastikan nekbat tu, nekbat beras, bukan gandum. Bukan sebab apa, kalau beli yang gandum punya, nekbat tuk cepat hancur berbanding beras. Tau! ;)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...