Bahan-bahannya :
40 biji nekbat kering
10 sudu besar gula
3 helai daun pandan
air - secukupnya
Cara Penyediaannya :
- Letak air dalam bekas secukupnya dengan daun pandan yang dikerat pendek. Panaskan diatas dapur sehingga air mendidih.
- Larutkan gula kedalam air yang mendidih tadi. Kacau sehingga gula larut.
- Kecilkan api dan masukkan nekbat kering kedalam air. Jangan kacau-kacau sangat, nanti nekbat hancur. Biarkan nekbat kembang dan padamkan api.
- Biarkan sehingga bekas sejuk seketika. Kemudian, masukkan bekas yang berisi nekbat tadi kedalam peti sejuk. Sedia untuk dihidang selepas nekbat sejuk. Selamat Mencuba!!!
Sebagai Pengetahuan :
Kalau pergi pasar, time nak beli nekbat, pastikan nekbat tu, nekbat beras, bukan gandum. Bukan sebab apa, kalau beli yang gandum punya, nekbat tuk cepat hancur berbanding beras. Tau! ;)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan